Kuchnia marzeń – zasady projektowania kuchni

Kuchnia jest takim pomieszczeniem w domu, w którym zachowanie zasad ergonomii jest dużo ważniejsze niż w innych. Już przy planowaniu budowy domu, powinniśmy wziąć pod uwagę takie kwestie jak odległość od głównego wejścia oraz od wejścia z garażu, ponieważ to stanie się istotne, kiedy będziemy dźwigać ciężkie zakupy.

Ważne zasady projektowania kuchni

Kolejną ważną, jeśli nie najważniejszą w praktyce kwestią jest usytuowanie kuchni względem stron świata. Pamiętajmy, że w tym pomieszczeniu wytwarza się najwięcej dodatkowego ciepła podczas gotowania, dlatego powinna znajdować się od strony północnej ewentualnie zachodniej. Dzięki temu w letnie upalne dni, będziemy w stanie normalnie funkcjonować, a przy tym żywność nie będzie tak szybko się psuła. Jeśli zaś chcemy witać słońce przy porannej kawie to część jadalną dobrze jest zlokalizować od strony wschodniej.

Zasady projektowania kuchni mają również znaczenie w przypadku samego jej wyposażenia i ustawienia. Jeśli chcemy uniknąć błędów, które później zmniejszą funkcjonalność tego pomieszczenia, powinniśmy zasięgnąć porady eksperta, czyli projektanta wnętrz. Jeśli chodzi o wielkość powierzchni jaką powinniśmy do tego celu przeznaczyć jest zależna od tego jak liczną mamy rodzinę oraz od tego, do jakich celów będzie nam służy, czy wyłącznie do przyrządzania posiłków, czy może również do ich spożywania i spotkań. Popularnym i atrakcyjnym rozwiązaniem w ostatnim czasie są aneksy z wyspą.

Zasady ustawienia mebli i urządzeń

Jeśli wybierzemy typ mebli oraz urządzenia AGD, które chcemy tam zmieścić, zasady ich ustawienia będą najistotniejsze dla ułatwienia nam późniejszego użytkowania i optymalizacji funkcjonalności. Zasady ergonomii mówią, że należy stworzyć 5 stref, które powinny być usytuowane kolejno według wskazówek zegara w przypadku użytkowników praworęcznych. I tak pierwsza powinna być strefa przechowywania zapasów, następnie strefa przechowywania naczyń, dalej strefa mokra, czyli zlew i zmywarka, następnie blat roboczy i na końcu strefa termicznego przygotowania posiłków, czyli piekarnik i płyta.

Oprócz tego w projekcie kuchni warto uwzględnić zasadę „złotego trójkąta roboczego”. Jest to zasada ustawienia trzech najważniejszych sprzętów, czyli płyty, lodówki i zlewu. Powinny być one ustawione jak najbliżej siebie na kształt trójkąta.

Oprócz tego w aranżacji wnętrza kuchni musimy rozważyć jaki typ podłogi i rodzaj blatów zastosujemy. Najważniejsze, aby i jedno i drugie było łatwe w czyszczeniu, odporne na wilgoć i nadmierne ciepło. Na podłogach z praktycznego punktu widzenia najlepsze będą kafelki, przynajmniej w miejscach najbardziej narażonych, czyli zlew i kuchenka.

Redakcja domlider.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *